Børn kan selv tackle mange af de problemer, de roder sig ud i. Men det kræver, at de får øjnene op for nogle mønstre. Og det kræver fuld opbakning fra forældrene.
Tag fx en klasse med en evig ballademager, der driller og forstyrrer både i timerne og frikvartererne. Utallige gange har klassen siddet i en rundkreds og snakket, men intet har hjulpet. Uanset hvor meget pigerne brokker sig, og knægten bliver dunket oven i hovedet, fortsætter han bare sin destruktive adfærd.
"Problemet er, at snakken ikke tager nok højde for usagte ting og magtstrukturer blandet børnene. Det må frem i det åbne, før alle børnene erkender problemerne og kan handle", siger cand.mag. i kommunikation og psykologi Jon Kristian Lange, der arbejder som konfliktløser i folkeskolen og snart er på gaden med en bog om emnet.
FRA KENDSKAB TIL ERKENDELSE
Et af de værktøjer, Jon K. Lange anbefaler i sin bog, er "Sociogrammet". Det lyder fint, men er egentlig ganske enkelt: Læreren tegner en cirkel og lader hvert enkelt barn placere sig selv og resten af klassen i denne. Eventuelt kan man tegne to cirkler, én for pigerne og én for drengene. Måske overlapper de hinanden.
Når man sammenligner alle børnenes tegninger, er det forbløffende, hvor ens de er. Martin, der driller, står helt uden cirklen, mens de populære er inde i midten. Nogle kredser rundt alene, andre er i grupper. Et par af pigerne er måske ovre ved drengene, og omvendt.
BØRN ER EKSTREMT SOCIALE
Med sociogrammet får børnene sat billeder på det hierarki, der er i klassen, og de ser, at når Martin driller, så er det fordi, han føler sig udenfor. "Min erfaring er, at især drenge er bedre til at forstå ting, når de ser det visuelt. Og børn er enormt sociale, så når de har erkendt problemet, vil klassen i de fleste tilfælde danne sig et fælles mål om at være lidt sødere mod Martin og få ham ind i legen", fortæller Jon K. Lange.
Skal de gode forsætter holde, må der jævnligt sættes fokus på det sociale miljø, fx hver 14. dag. "Og det kræver, at forældrene er med fra starten og er åbne for, hvad sociogrammet viser", forklarer Jon K. Lange. "Nogle får simpelthen et chok, når de i 5. klasse opdager, at deres søde Louise har udviklet sig til en ballademager. Men i virkeligheden har hun nok været det længe - der kan være en kæmpe forskel på, hvordan børnene er hjemme og i skolen".
Kilde - TEMA BØRN
Post DK
Sunday, October 22, 2006
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Test din viden - Hvad består vand af?
Test din viden - Hvad betyder IQ?
Test din politiske viden -
Er du fra den (fucked up) generation? (Ej eller nej), Test din politiske viden!
Hvem vil du give den stemme altid til i valget? Det betyder også at sige hvor åben, sympathique og elegant du er!
Hvem vil du give den stemme altid til i valget? Det betyder også at sige hvor åben, sympathique og elegant du er!
1 comment:
Som altid gode pointer fra Jon K. Lange.
Har lige læst hans bog "Det Nye Ansvar" - om samarbejde og konflikter mellem lærere og forældre - den er sgu' go' ;-)
Bitten
Post a Comment